Investiție de importanță strategică pentru România realizată de Eco Sud SA: Instalația de tratare mecano-biologică a deșeurilor de la Vidra-Ilfov, cea mai mare și complexă din Europa care poate contribui la evitarea infringementului
Eco Sud SA a realizat o investiție de importanță strategică pentru România, în incinta Centrului de Management Integrat pentru Sortarea, Tratarea Mecano – Biologică si Eliminarea Deseurilor – Vidra, județul Ilfov. A pus în funcțiune, după trei ani de muncă asiduă a specialiștilor români și germani, o instalație ultramodernă de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere, cu cea mai mare capacitate din Europa. Instalația a fost concepută pentru cantitatea și tipologia deșeurilor din București, Ilfov și împrejurimi iar rezultatele sunt spectaculoase.
“Capacitate de tratare a deșeurilor de 920.000 de tone și devierea de la depozitare de peste 60%. Este prima investiție din țară cu energie regenerabilă din biogazul rezultat din deșeuri și o putere instalată de 3,5 MW/oră. Este o investiție de o complexitate tehnică și ingineristică avansată, cu o valoare de peste 50 milioane de euro, realizată în conformitate cu normele europene”, precizează Ovidiu Adam, director tehnic Eco Sud SA.
CE a cerut în numeroase rânduri și a notificat România pentru implementarea tratării mecono-biologice a deșeurilor. Prin funcționarea mega instalației de TMB de la Vidra-Ilfov, problema tratării mecano-biologice pentru regiunea București Ilfov și împrejurimi, care reprezintă peste 30% din deșeurile municipale generate în România, a fost rezolvată cu succes. Mai mult, Bucureștiul intră in rândul capitalelor civilizate din Europa care gestionează inteligent deșeurile.
“Am înțeles necesitatea conformării dispozitiilor legale și atingerii obiectivelor privind gradul de reciclare și devierea de la depozitare, iar această instalație are capacitatea de a trata deșeurile provenite de pe raza Muncipiului Bucuresti și a județului Ilfov. Se poate evita, astfel, inițiera procedurii de infringement în ceea ce privește tratarea mecano-biologică a deșeurilor. În plus, vom contribui în mod esențial la îndeplinirea țintelor de mediu ale României, asumate în fața Comunității Europene, dar si la devierea de la depozitare a peste 500.000 de tone de deșeuri anual și reintroducerea în economia circulară a materialelor reciclabile”, menționează Roxana Manea, director general adjunct Eco Sud SA.
Tratarea mecano-biologică a deșeurilor are o importanță esențială pentru protejarea mediului și implementarea unor politici de sănătate publică în CE iar aceste operațiuni de tratare se practică în mod intens de peste 15 ani în țările dezvoltate.
“Instalația de la Vidra a fost concepută ca una integrată în care deșeurile odată intrate sunt procesate în așa fel încât se separă în componente care devin materii prime pentru fabricile care folosesc aceste materiale ce intră în economia circulară. O instalație de tratare mecano-biologică trebuie sa fie absolut integrată pentru a trata deșeurile în totalitate, a le biostabiliza pentru a nu mai produce factori de mediu dăunători – mirosuri, pulberi în suspensie sau lichide contaminate. O instalație integrată de tratare se traduce și prin costuri mai mici pentru generatorii de deșeuri“, adaugă Roxana Manea, director general adjunct Eco Sud SA.
O reducere progresivă a eliminării prin depozitare a deșeurilor este esențială pentru a preveni efectele nocive asupra sănătății oamenilor și asupra mediului.
“Procesul tehnologic de tratare biologică are la bază descompunerea aerobă, care constă în biodegradarea și stabilizarea fracțiilor organice din deșeu. Soluția aleasă este de sistem acoperit cu membrane datorită avantajelor pe care le are față de cel deschis: reducerea cu până la jumătate a masei părții organice, deci a cantității totale eliminate, cât și obținerea unui material inert din punct de vedere biologic și al mirosului“, evidențiază Ovidiu Adam, director tehnic Eco Sud SA.
Caracteristicile de performanță ale instalației de la Vidra – Ilfov vor contribui la reducerea cantității de deșeuri depozitate, dar și la economii în bugetul primăriilor de sector.
“În conformitate cu legislația în vigoare, nu mai trebuie plătite contribuția pe economia circulară și TVA-ul aferent pentru cantitățile de deșeuri deviate de la depozitare. Astfel, primăriile de sector vor avea o economie la bugetele locale de peste 12 milioane de euro anual. Această investiție contribuie și la crearea a sute de locuri de muncă directe și indirecte, în industriile conexe”, punctează Roxana Manea, director general adjunct Eco Sud SA.
În afară de partea industrial-ecologică si de tratare efectivă a unei cantități uriașe de deșeuri, peste 920.000 tone pe an, Eco Sud SA acordă o importanță deosebită pregătirii și specializării tinerei generații, dar și a personalului din domeniul gestionării deșeurilor. În consecință, a conceput o zonă academică integrată instalației de tratare mecano-biologică a deșeurilor, respectiv săli de conferință, studii, laboratoare și experimente.
“Este într-adevăr fascinant să vezi cum deșeurile aruncate de noi toți și de care dorim să scăpăm cât mai repede prind viață, se întorc în economie ca materiale valoroase fără să deranjeze mediul înconjurător. Vă imaginați ce mare oportunitate vor avea cursanții care vor beneficia de experiența specialiștilor Eco Sud, atât români, cât și germani, care practic vor urca de pe liniile de producție în acestă zona academică, iar cursanții vor coborî printre instalații pentru a vedea practic cele mai avansate tehnologii în domeniu”, concluzionează Roxana Manea, director general adjunct Eco Sud SA.
Măsurile și programele de conștientizare a populației cu privire la beneficiile aduse de cea mai mare și complexă instalație de TMB din Europa ocupă un loc aparte în obiectivele Eco Sud SA. În acest sens, jurnaliștii și mass-media în general vor avea acces nelimitat și o zonă dedicată filmărilor, reportajelor și interviurilor. Totul datorită conceptului unic din jurul mega instalației de tratare mecano-biologică a deșeurilor de la Vidra-Ilfov, care aparține grupului Eco Sud.
Eco Sud SA este cel mai important furnizor de soluții integrate de mediu destinate reciclării și gestionării deșeurilor menajere solide urbane și a deșeurilor industriale asimilabile. Compania este licențiată Clasa I prin Ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și este certificată pentru Sistemul de Management de Calitate, Mediu, Sănătate și Securitate Ocupațională de către organismul de certificare TUV Rheinland InterCert Gmbh – Germania.
Cu un portofoliu de șapte Centre de Management Integrat al Deșeurilor: Vrancea, Bacău, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Neamț și București, Eco Sud SA a ales să contribuie eficient la protejarea mediului înconjurator, la o creștere economică durabilă și la atingerea standardelor de creștere a calității vieții în România.
Mai multe informații găsiți pe:
https://www.facebook.com/ECOSUD.TEHNOLOGIA.TMB/
https://www.tiktok.com/@ecosud.tehnologia.tmb;
https://www.instagram.com/ecosud.tehnologia.tmb .