Dezgătitul miresei și gătitul acesteia este una dintre cele mai vechi tradiții de nuntă și unul dintre cele mai interesante momente legate de acest eveniment. În fiecare regiune din țară există anumite superstiții care sunt legate de gătit și dezgătit pe care trebuie să le faci în timpul ceremoniei. Pentru că este foarte ușor de organizat, obiceiul acesta poate fi luat oriunde și atunci când nunta are loc undeva mai departe de casă poți să adaptezi aceste obiceiuri. Tradiția dezgătitului miresei este foarte veche în țara noastră și este un moment de maximă intensitate la o nuntă.
Cum poți organiza dezgătitul miresei?
Dezgătitul miresei se ține încă și în prezent iar în acest sens poți cumpăra un set dezgătitul miresei pe care să îl utilizezi și care să te ajute. Cuplurile moderne pot alege orice tradiție vor să păstreze, aceasta fiind o alegere personală, dar și dacă stabilești să încadrezi acest eveniment la petrecere, poți pune amprenta pe el într-un mod autentic. Ce înseamnă asta de fapt? Că dezgătitul miresei poate avea loc după regulile proprii, implicând inclusiv nașii.
Sunt mai multe idei pentru a dezgăti mireasa, chiar și în cazul nunților de zi, care sunt moderne și care pot fi ținute oriunde, inclusiv pe plajă, în păduri sau în locuri care sunt mai puțin formale.
Spre exemplu, poți să organizezi dezgătitul miresei mai devreme în cadrul nunților pe plajă, în așa fel încât mireasa să poată fi schimbată pentru a participa în continuare la petrecere, având haine mult mai degajate.
Dezgătitul mireselor poate avea loc pe anumite melodii alese de miri, dar pentru nunțile de zi sau pentru nunțile pe plajă, melodiile populare pot să fie înlocuite cu melodii mai vesele.
Dezgătitul miresei poate fi făcut în același timp cu dezgătitul mirelui, pentru ca atât soțul cât și soția să treacă simultan prin transformări similare, permițând invitaților să se distreze mult mai bine. aceasta poate fi ultimul moment din timpul nunții în special atunci când petrecerea este extrem de restrânsă și tot ce vrei să faci este să o închei mai devreme. În cazul nunților mici care au invitați puțini, la obiceiul acesta pot să participe toți invitații.
Pentru dezgătitul miresei trebuie să fie ținută oglinda pe care mireasa o va da la o parte, ca simbol al faptului că se împotrivește statutului obținut de femeie căsătorită.
După ce mireasa a fost dezgătită, voalul său va fi pus persoanei care a participat în momentul în care a fost aruncat buchetul și care a prins florile. Tradiția se va termina astfel cu gătitul persoanei care prinde buchetul. Nașii sunt cele mai importante persoane și lor le revine responsabilitatea de a găti mireasa și de a o dezgăti, dar și alte momente cruciale pentru o nuntă făcută conform tradițiilor.